Wino jest najczęściej spożywanym napojem alkoholowym w Europie, a kilku głównych światowych firm winiarskich działających na rynku pochodzi z Europy. Jakie wina piją się w Europie?
We Francji, Włoszech czy Portugalii, podobnie jak w innych miejscach w Europie, picie wina jest zjawiskiem społeczny. Umiarkowane ilości czerwonego wina spożywane z rozmysłem są powiązane z długowiecznością i wieloma innymi korzyściami zdrowotnymi. Dla europejskich koneserów win rodzaj winogron używanych do produkcji wina jest mniej ważny niż miejsce, w którym wino zostało wyprodukowane. Dzieje się tak dlatego, że dla terrior, czyli klimat i gleba winnicy, jest jedną z najważniejszych cech wina. Europejczycy coraz częściej wybierają wina lokalne niż te pochodzące z masowej produkcji.
Jakie wina pije się w Europie?
Europejczycy lubią pić różne wina w zależności od pory roku. Tuż po wrześniowych zbiorach najlepiej smakują świeże, takie jak Beaujolais Nouveau. Czerwone wino jest najczęściej spożywane zimą, chociaż z pewnością można je pić o każdej porze roku. Białe wino i różowe są zarezerwowane na wiosnę i gorące lato.
Najpopularniejsze wino z Czarnogóry
Krstač to rodzima czarnogórska odmiana białych winogron. Jest to rzadkie winogrono, z którego produkuje się lekkie i łatwe do picia wina białe. Odmiana pochodzi z południa, z regionu Podgoricy.
Nazwa Krstač, która oznacza krzyż. Z winogron produkuje się białe wina o owocowym i kwiatowym aromacie przypominającym brzoskwinię, morelę i kwiat czarnego bzu. Wina są lekkie i orzeźwiające, czasem z nutami ziołowymi i mineralnymi. Najlepiej komponują się z przystawkami, rybami i drobiem.